Društvena igra Naseljenici otoka Catan

Ako ste ljubitelj društvenih igara, onda su Naseljenici otoka Catan jedna od igara koju ne smijete propustiti. Spoj strategije i zabave u ovoj igri čini ju jednom od onih koje nikada neće prestati biti aktualne. Iako naizgled ima veoma jednostavan cilj, ovo je društvena igra je koja će vam pružiti sate i sate zabave.

Možete je pronaći u brojnim trgovinama s igračkama, ali i u onim koje su se specijalizirale za prodaju raznih društvenih igrara.

Naseljenici otoka Catan
Naseljenici otoka Catan

Napredujte u igri od početka pa do slave

Društvena igra Naseljenici otoka Catan nastala je u zlatnom dobu društvenih igara, prije tridesetak godina. U to doba društvene igre dijelile su se na one koje su igrali:

  • takozvani geekovi (poput i danas popularne igre Dungeons and dragons),
  • prosječni igrači – poput Monopola, Rizika i Igre života. 

Naseljenici otoka Catan društvena je igra koja je spojila ove dvije vrste igrača i pokrenula novi trend, obilježen igrama koje spajaju miroljubiv način igre, faktor sreće i mnogo strateškog planiranja i taktiziranja za pobjedu.

Jednostavna pravila ove društvene igre

Naseljenici otoka Catan igra je koja je do kraja prevedena na hrvatski jezik, a dolazi s opremom za igranje koja uključuje ploču za igranje od šesterokuta, ceste, kućice i gradove, kartice sa sirovinama i napretkom kao i pomoćne tablice za igranje, kocke i figure kradljivca. Uz to, dolaze i upute i vodič za početnike, u kojima su sva pravila igre detaljno objašnjena.

Cilj igre je kolonizirati otok Catan uspješnije od drugih igrača, za što je potrebno strateški planirati svaki korak u igri. Ipak, za snalaženje u raznim pravilima i resursima dovoljno je pratiti upute i već tijekom jedne do dvije partije igru ćete imati u malom prstu.

Svaka partija je drugačija

Za razliku od drugih, društvena igra Naseljenici otoka Catan kroz svaku će se partiju mijenjati. Ploča za igru slaže se od šesterokuta koji se mogu poslagati po volji, a jedina konstanta su vanjski šesterokuti koji predstavljaju more koje okružuje otok. 

Svaki šesterokut otoka Catan može na sebi imati jednu vrstu sirovine, ovisno o tome predstavlja li on:

  •  šumu
  •  planine
  •  polja
  •  zemlju
  •  pašnjake

Temeljem sirovina koje svako polje daje određuje se i što određeni igrač dobiva. A s obzirom da se svako od ovih svojstava mijenja, niti jedna igra neće biti ista kao prošla.

By splett